Blogi

Rakennustyömaalla laatu syntyy periaatteella ”Tee niin kuin itsellesi”

Julkaistu 28.03.2018Jouni Humalamäen työssä yhdistyvät vapaus ja vaihtelevuus, siistin työnjäljen aikaansaama hyvä fiilis sekä tekemällä oppiminen ja opin siirtäminen myös eteenpäin.

Autoalan ja myyntityön kautta osaavaksi rakennusalan ammattilaiseksi

Rakennustoimisto Alosella työskentelevä Jouni Humalamäki on todistanut, että rakennustyömailla käytäntö on paras opettaja. Kohta 52 vuoden ikään ehtinyt Humalamäki on tehnyt rakennusalan töitä nyt viimeiset 10 vuotta, ja koko tämän ajan Alosella.

”Koulutukseltani olen autonasentaja, mutta rakennusalalle minut johti se, että isäni on ollut kirvesmies. Hänen opissaan olin alle 20-vuotiaana ja opin kädentaidot, miten mitäkin tehdään. Se oli hyvä koulu. Sen jälkeen teinkin reilut 20 vuotta myyntityötä”, Humalamäki kertoo.

”Lopulta se höpöttäminen riitti minulle, ja Alosella työskentelevä hyvä ystäväni Pekka ehdotti, että lähtisin tekemään rakennushommia. Soitin Matti Aloselle ja sanoin, että tällaista miestä kuulemma tarvittaisiin. Tulin sillä ehdolla, että pääsen Pekan oppiin. Nyt toukokuussa tulee jo 10 vuotta täyteen.”

”En ole kirjoista lukija, vaan opin tekemällä. Olen päässyt tekemään monenlaista rakennusalan työtä, mutta mieleisintä hommaa minulle ovat viimeistelytyöt. Esimerkiksi alakattotyöt, joissa tekniikka piilotetaan ihmisten katseilta, ovat mielenkiintoisia. Siinä näkee selkeästi työnsä jäljen ja saa hyvän fiiliksen, kun lopputulos näyttää siistiltä.”

Työn vaihtelevuus pitää motivaation korkealla

Tärkeä syy siihen, että rakennustyö on pitänyt Humalamäen otteessaan jo 10 vuoden ajan, on työn vaihtelevuus. Tyypillistä työpäivää on siis vaikea kuvailla kovin tarkkaan.

”Päivät eivät ole koskaan samanlaisia. Vuosikymmenen aikana korkeintaan viikko kerrallaan on ollut saman tyyppistä työtä”, Humalamäki sanoo.

”Olen periaatteessa joka paikan tekijä, mutta pääasiassa saan tehdä juuri sitä, mistä pidän, eli viimeistelytyötä. Enimmäkseen teemme saneerauskohteita, joissa ensin käydään purkamassa ja sitten tehdään uutta. Suurin osa kohteista on Jyväskylässä, mutta esimerkiksi tällä hetkellä isoin työmaamme on Äänekoskella biotuotetehtaalla. Emme välttämättä tee yhtäjaksoisesti yhtä kohdetta, vaan välillä saatamme käydä toisessa kohteessa tekemässä jonkun työvaiheen. Myös työkaverit vaihtuvat, kun eri työmailla tehdään töitä eri kokoonpanoilla.”

”Työpäivän sisältö riippuu paljon siitä, onko kyseessä uusi kohde vai onko sitä tehty jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi tänään jatkoimme siitä, mihin edellisenä päivänä jäimme. Uudessa kohteessa taas menee aina aikansa ennen kuin pääsee siihen sisälle. Ensin saamme kohteen piirustukset, joista näemme, mitä lähdemme tekemään. Sitten suunnittelemme työvaiheiden järjestyksen ja jaamme hommat työntekijöiden kesken. Työmaan mestarin kanssa sovimme, tilaako hän kohteeseen tarvittavat työkalut ja muut tarvikkeet vai hoitaako sen joku meistä.”

Urakoiden kestot ovat myös hyvin vaihtelevia. Joskus kaupungin tilapalvelun kautta saattaa tulla pari tunnin työn vaativa tilaus vaikkapa päiväkodin hyllyä korjaamaan, ja pisimmillään työmaat voivat kestää vuodenkin. Esimerkkinä pitkäkestoisestä urakasta Humalamäki mainitsee Sokos Hotel Paviljongin remontin.

”Siellä meillä oli sisustuspuolen urakka, jossa sain toimia ’kymppinä’ eli käytännössä työnjohdon apukätenä. Kympin tehtävä on pitää asiat hanskassa työmaalla: hän esimerkiksi määrää työtehtäviä, hoitaa tavaran tilaamisen ja huolehtii siitä, että työvaiheet etenevät oikeassa tahdissa. Kohde oli laaja ja haastava, ja siihen kuului mm. huoneiden, ravintolapuolen ja käytävien remontointi.”

Hyvä työnjälki palkitsee tekijänsä

Tee niin kuin itsellesi on Humalamäelle laadun takaava, henkilökohtainen ohjenuora rakennustyössä.

”Ei lähdetä siitä, että tehdään sinne päin. Kun pohja on kunnossa, kaikki onnistuu paremmin. Laadukas rakentaminen on sitä, että tehdään virheetöntä jälkeä. Mahdollinen virhe kertautuu matkan varrella: jos menee toisen jäljiltä jatkamaan, niin kyllähän se harmittaa, jos vaikka ovenkarmit ovat vinossa. Suoriin ovenkarmeihin ovi on paljon helpompi asentaa ja listoitukset saa laitettua kauniisti”, Humalamäki sanoo.

”Siisteys on myös itselleni tärkeää työssä, ja työpisteen pitää olla päivän päätteeksi puhdas. Samoin työturvallisuuden pitää säilyä kaikessa tekemisessä”, Humalamäki lisää.

Hyvin tehty työ on toisaalta myös se asia, joka palkitsee ja tekee työstä motivoivaa.

”Kyllä palkitsevinta on nähdä työn jälki, mitä on saanut aikaan. Työn vapaus lisää myös motivaatiota: se, ettei katsota selän takana, vaan luotetaan siihen, että työtä tehdään ja homma toimii. Pitää nostaa hattua siitä, että turhaa nipottamista ja kyttäämistä Alosella ei ole. On annettu vapautta ja vastuuta, ja se toimii molemmin puolin.”

Rakennustyömaalla hommia tekevät yhteistyössä monen ikäiset työmiehet, ja naisiakin joukosta löytyy. Oman kokemuksensa pohjalta Humalamäki uskoo siihen, että työ opettaa nuoriakin alalle tulijoita, mutta omalla asenteella on ratkaiseva merkitys.

”Kun nuoria tulee rakennusalalle töihin, niin koulussa on jo opittu jotain, mutta nöyryys ja kunnioitus vanhempia tekijöitä kohtaan opettaa vielä enemmän. Kannattaa kuunnella ja katsoa. Jos ei jotain tiedä, niin pitää kysyä. Yhdessä rauhassa tekemällä kaikki onnistuu. Nuorille on hyvä päästä vanhemman tekijän oppiin, ja myös opettajalla pitää olla oikea asenne, että homma toimii. Oppipoikia kannattaa laittaa semmoisille tekijöille, jotka osaavat opastaa. Niin taidot siirtyvät eteenpäin.”