Blogi

Mitä asioita asunnon ostovaiheessa kannattaa ottaa huomioon?

Julkaistu 01.11.2016Asunnon osto on yksi suurimmista ja tärkeimmistä päätöksistä ihmisen elämässä. Se on sijoitus elämänlaatuun ja tulevaisuuteen, mutta samalla myös taloudellisesti merkittävä investointi. Siksi asiaa kannattaa miettiä monelta kannalta.

Miltä alueelta haluat asunnon?

Asuinalueella on erittäin merkittävä osuus viihtyvyydessä. Jokaisella aluella on omat hyvät puolensa, mutta se mikä sopii toiselle, ei välttämättä miellytä toista. Arvostatko alueen rauhallisuutta, omaa tilaa ja luonnonläheistä ympäristöä vai mieluummin palveluiden läheisyyttä, lyhyitä välimatkoja ja monipuolisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia? Varmin valinta on aina ennestään tuttu alue, jonka suhteen ei tule yllätyksiä – tai alue, jossa yhdistyvät kaikki edellä mainitut ominaisuudet.

Haluatko uuteen vai vanhaan talon?

Talon ikäkysymys on aina kaksipiippuinen juttu. Jo elämää nähnyt talo tai asunto voi joidenkin mielestä olla tunnelmallisempi, ja sen saa usein hankittua edullisemmin. Iäkkäässä talossa on kuitenkin aina riskinsä, ja remontoimiseen voi upota paljon rahaa.

Vastarakennettu talo taas on takuulla turvallinen valinta. Kaikki rakenteet, materiaalit ja kalusteet ovat uusia, joten asuminen on huoletonta eikä remonteista tarvitse huolehtia vuosikausiin. Mikäli ongelmia ilmenee, niiden vastuista ei tarvitse vääntää edellisen omistajan kanssa, vaan rakentaja vastaa toteutusten laadusta lain mukaisesti.

Ovatko talo ja sen remontit ammattilaisen tekemiä?

Uutta taloa rakennettaessa itse tekemällä voi pienentää lopullisten kustannusten määrää. Se voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta etukäteen, mutta todellisuus voi tuoda ikävämmätkin puolet esiin. Rakennusprojektiin käytetty aika on jostain muusta pois ja se aiheuttaa väistämättä stressiä. Lopputuloksessa voi myös olla eroa ammattilaisen tekemään.

Tee-se-itse-miehen tekemä talo ei ostajalle ole välttämättä kovin houkutteleva sijoitus. Jos joitakin ongelmia ilmenee, vakuutusyhtiö voi olla nihkeä korvaamaan vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet väärin tehdyistä asennus- tai remonttitöistä.

Rakennusammattilaisen alusta loppuun asti tekemä talo on aina luotettavin vaihtoehto.

Millaisiin asumiskuluihin sinulla on varaa?

Asumiskuluissa voi olla todella suuria vaihteluita riippuen siitä, millaisia ratkaisuja rakentamisessa ja lämmityksessä on käytetty. Nykyaikaiset lämmitysmuodot ovat huomattavasti edullisempia kuin esimerkiksi aiemmin paljon käytetty öljylämmitys tai sähkölämmitys. Hyvä suunnittelu ja järkevät rakentamisen ratkaisut ovat myös avainasemassa kustannustehokkuudessa. Kunnollinen eristys estää lämmönhukkaa, ja toimivat pohjaratkaisut helpottavat lämmön jakautumista joka puolelle huoneistoa.

Ennakointi kannattaa asunnon hankinnassa

Asunto on yleensä pitkäaikainen sijoitus, joten omien tarpeidensa suhteen on viisasta ennakoida ainakin muutamia vuosia eteenpäin. On parempi valita sellainen koti, jossa on perheelle kasvunvaraa – ja tavaraakin kuitenkin kertyy usein yllättävän paljon. Kun tekee yhtä elämänsä tärkeimmistä sijoituksista, se kannattaa suunnitella mahdollisimman pitkäikäiseksi.

Katso, löytyisikö As Oy Jyvälänrinteen asunnoista sinulle sopiva!

» Tutustu myytäviin kohteisiin