Blogi

Mäki-Matin historiaa ja nykypäivää

Julkaistu 01.08.2016Mäki-Matti on sijainniltaan yksi Jyväskylän ehdottomasti parhaista asuinalueista. Keskusta on aivan kivenheiton päässä, mutta silti ympäristö on rauhallinen ja puistomaisen vehreä. Alueen historia yltää kauas toissa vuosisadalle.

Maalaiskunnasta kaupunkiin

Mäki-Matin historia ulottuu 1800-luvun loppupuolelle, jolloin alue kehittyi Jyväskylän kaupungin rajan tuntumaan maalaiskunnan puolelle. Vuonna 1914 Mäki-Matti liitettiin Jyväskylän kaupunkiin ensimmäisenä esikaupungeista.

Mäki-Matti syntyi Syrjälän tilan alueelle, josta Mäki-Matissa on nykyäänkin muistona Syrjälänkatu ja Syrjälän pienalue. Alkuperäinen Syrjälä on sittemmin tunnettu Palokunnanmäkenä, sillä paikalla sijaitsi entinen paloasema.

Myös nimi Mäki-Matti on peräisin Syrjälän tilan ajoilta. Matti Matinpojalla (1806–1865) oli paikalla Syrjälän tilasta erotettu torppa, jonka alkuperäinen nimi Paatela vaihdettiin kirkonkirjoihin 1840-luvulla Mäki-Matiksi. Lopulta nimi laajeni kansan suussa tarkoittamaan koko Syrjälän aluetta. Huhuista huolimatta Matti Nykäsellä ei siis ole Mäki-Matin nimen kanssa mitään tekemistä.

Kuvat: Keski-Suomen museon arkisto, valokuvaaja Kauko Kippo.
Kuvat: Keski-Suomen museon arkisto, valokuvaaja Kauko Kippo.

Hyvin säilynyt omakoti- ja kerrostaloalue

Mäki-Matti on alueena melko laaja, ja se jatkuu Harjun ja keskustan kupeesta aina Rautpohjaan asti. Mäki-Matin rakennuskanta tuhoutui tulipalossa vuonna 1910, joten vanhimmat tällä hetkellä alueella olevat rakennukset ovat palon jälkeiseltä ajalta.

Ensimmäinen asemakaava Mäki-Mattiin tehtiin jo vuonna 1909. Vuonna 1939 vahvistettiin muutosasemakaava, jolla lisättiin alueelle omakotitontteja. Vielä vuonna 1945 kaupunginarkkitehti kaavoitti lisää omakotitalotontteja helpottamaan sodan jälkeistä asuntopulaa. Osa Mäki-Matin 40-luvulla rakennetuista omakotialueista on säilynyt yhtenäisenä näihin päiviin saakka.

Rautpohjan alueelle rakennettiin 1930-luvulla valtion tykkitehtaan tarpeisiin funktionalistista tyyliä edustava kerrostaloalue, johon kuului 2-kerroksisia, rapattuja lamellitaloja. Kerrostaloalue on mukana museoviraston tekemässä luettelossa valtakunnallisesti arvokkaista rakennetuista kohteista.

Uutta rivitaloasumista Mäki-Matissa

Nykyään Mäki-Matti on sopusointuinen sekoitus vanhoja omakotikortteleita, eri-ikäisiä kerrostaloja ja nykyaikaisia rivitaloyhtiöitä, joista uusin on nyt rakenteilla oleva As Oy Jyvälänrinne.

Jyvälänrinne on yksi harvoista rivitalo- ja pienkerrostaloyhtiöistä, joita Jyväskylän keskustan tuntumaan on lähivuosina rakentunut. Siksi se on ainutlaatuinen tilaisuus asunnonetsijälle, joka arvostaa laadukasta asumista viihtyisällä alueella lähellä kaupungin palveluita.

Katso, löytyisikö As Oy Jyvälänrinteen asunnoista sinullekin sopiva!

» Tutustu asuntoihin